Kötetek

ELSŐ KÖTET: BUDA TORNYAI (2017 NYÁR, MÓRA KIADÓ)

Az első kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/mesek-budapestrol

A Brúnó Budapesten című sorozat első kötete 2017 nyarán, az Ünnepi Könyvhéten jelent meg. A hatrészes sorozat első kötete Buda történelmi helyszíneit: a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát mutatja be az óvodás és kisiskolás korosztálynak. Brúnó, a középső csoportos óvodás kisfiú a Balaton mellől Budapestre költözik a szüleivel. A társasházi szomszédok között új barátokra lelnek, általuk, és a fővárosi rokonok segítségével ismerjük meg az első kötet helyszíneit.

Az első kötetben szereplő főbb nevezetességek:

Várnegyed: Halászbástya, Mátyás király játszópark, Mátyás-templom, Mária Magdolna-torony, Sándor-palota, Habsburg-kapu, Budavári Sikló, Clark Ádám tér, Váralagút, Hadtörténeti Múzeum, Tóth Árpád sétány, Országos Levéltár, Bécsi-kapu, telefónia Múzeum, Zenetörténeti Múzeum, Ruszwurm cukrászda, Várkert Bazár, Mátyás-kút, Budavári Palota, Kupola,

Gellérthegy: Szabadság-szobor, Citadella, Kilátókő szobor, Filozófusok Kertje, Gellérthegyi csúszdapark, Sziklatemplom, Cerka-firka játszótér, Gellért-szobor, Uránia Csillagvizsgáló,

Óbuda és Bel-Buda: Rókahegyi kőfejtő, Római-part, Csodák Palotája, Római Kalandpark, Római Strandfürdő, Aquincum, Katonai amfiteátrum, Óbudai Textilmúzeum, Játékkiállítás, Tabán, Öntödei Múzeum, Gül Baba türbéje, Bartók Emlékház, Millenáris Park, Zöld Péter játszótér, Láthatatlan Kiállítás, Széll Kálmán tér, Kopaszi gát, Bikás park, Körszálló, Normafa játszótér

MÁSODIK KÖTET: BUDA HEGYEI (2017 ŐSZ, MÓRA KIADÓ)

A második kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/uj-bruno-kotet

A Brúnó Budapesten című sorozat második kötete 2017 őszén jelent meg. A hatrészes sorozat második kötete a Budai hegyvidéket és Dél-Budát mutatja be az óvodás és kisiskolás korosztálynak. A második kötetben a családi szálak is tovább érlelődnek, megszületik az első kötetben már nagyon várt unokahúg, eljön az első kötetben is említett óvodakezdés, és elérkeznek a téli ünnepek, advent időszaka, télapó, karácsony, és végül az év utolsó napja.

A második kötetben szereplő főbb nevezetességek:

Budai hegyvidék: Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó, Szép Ilona étterem, Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Déli pályaudvar, Guckler Károly-kilátó, Fenyő Gyöngye, Máriaremete,

Remeteszőlős, Ördögárok, Csergezán kilátó, Apáthy szikla, Árpád kilátó, Tündérszikla, Kaán Károly kilátó, Szépjuhászné büfé, Pálos kolostor, Úti Madonna-kápolna, Auguszt Pavilon, Gyermekvasút, Fogaskerekű, Pasaréti Honvéd Lovarda, Petneházy Lovasklub, Piczinke udvar, Normafa, Klebelsberg Kulturkuria, Pesthidegkuti Kálvária, Náncsi néni étterme, Cantata Profana szobor, Szemlő-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang, József-hegyi-kilátó, Ferenc-hegyi tanösvény, Fonó Budai Zeneház, Dzsungel Játszótér, Kongresszusi Központ parkja, Hűvösvölgyi Gyermekvasutas Múzeum, Széchenyi Gloriett, János kórház, Sashegyi Látogatóközpont, Jókai-kert, Hagyományok Háza, Budai Arborétum, Feneketlen tó, Tranzit büfé

Dél-Buda: Tropicarium, Péter Pál kápolna, Stáció-kert, Törley Látogatóközpont, Sacelláry kastély, Barlanglakás, Nagytétényi kastély, Budaörsi repülőtér, Budaring Gokart, Bob pálya, Dunaparty megálló, Memento Park, Eleven Park, Műszaki Tudománytár

HARMADIK KÖTET: PEST SZÍVE (2018 ŐSZ, MÓRA KIADÓ)

A harmadik kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/pest-szive

A Brúnó Budapesten című sorozat  harmadik kötete Pest belvárosát mutatja be az óvodás és kisiskolás korosztálynak. A harmadik kötetben a családi szálak is tovább érlelődnek, új szereplők is belépnek a történetbe. Lesz esküvő, költözés, farsang, húsvét, anyák napja, lesz fogfájás és lábtörés is, és végül eljön az év óvodai év utolsó napja. A mesehősök utaznak majd trolin, buszon, villamoson, és felülnek az óriáskerékre is!

A harmadik kötetben látható főbb nevezetességek:

Parlament, Kossuth tér, Szabadság tér, Szent István Bazilika, Magyar Állami Operaház, Deák tér, Kis körút és nagy körút nevezetességei, Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Bálna, Fővám téri vásárcsarnok, Vörösmarty tér, Vigadó, Zeneakadémia, Gerbaud Cukrászda, Szamos Csokoládé Múzeum, Nyugati pályaudvar és sok más látványosság, ami a nagykörúton belül érdekes lehet gyerekszemmel.

NEGYEDIK KÖTET: PEST FÉNYEI (2019 TAVASZ, MÓRA KIADÓ)

A negyedik kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/pest-fenyei

A Brúnó Budapesten című sorozat  negyedik kötete Pest külső kerületeit mutatja be az óvodás és kisiskolás korosztálynak. Részletesen megismerhetjük a Vasúttörténeti Parkot, a Népliget titokzatos Sétáló Naprendszerét, a Hősök téri Millennium szoborcsoport szobrait, a Fővárosi Állatkertet, a Naplás tó bicikliútját, a Füvészkertet, a Természettudományi Múzeumot, majd ellátogatunk a Csokoládé Múzeumba, és a Művészetek Palotájába is.

ÖTÖDIK KÖTET: DUNA (2020 TAVASZ, MÓRA KIADÓ)

Az ötödik kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/duna

Az ötödik Brúnó-kötet a Dunáról szól. Végigveszem a legfontosabb tudnivalókat, a folyó történetét, érdekességeit, honnan ered, hány országon át, hova folyik, milyen nagy események köthetők hozzá. A budapesti szakaszt pedig részletesen végigjárják és hajózzák a könyv szereplői, bemutatva a főváros szigeteit és hídjait, ezek múltját és jelenét. Szó esik a Duna szabályzásáról, a nagy árvizekről, Budapest jelentősebb víztornyairól, vízimalmokról, egykori és jelenlegi gátakról és jövőbeli tervekről. 

HATODIK KÖTET: BUDAPEST KÖRNYÉKE (2021 TAVASZ, MÓRA KIADÓ)

Az hatodik kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/bruno-6 

A Brúnó Budapesten sorozat hatodik, utolsó kötete a főváros környékének érdekességeit, látnivalóit, kirándulóhelyszíneit mutatja be, hosszabb-rövidebb gyalogos és biciklis túrákat javasolva Budapest közelében. A mese szereplői ellátogatnak Szentendrére, a Vácrátóti Botanikus Kertbe, a veresegyházi Medveotthonba, az alsógödi Duna-partra, a Gödöllői Királyi Kastélyba, az ócsai láperdőbe, a zsámbéki templomromhoz, az érdi minarethez, a biatorbágyi vasúti hídhoz, a Martonvásári Kastélyparkba, Dobogókőre, Pomázra, a Budakeszi Vadasparkba, Solymárra, Budaörsre és a Pilis néhány szép pontjára.

HETEDIK KÖTET: BRÚNÓ BEMUTATJA BUDAPESTET (2023 ŐSZ, MÓRA KIADÓ)

A hetedik kötetről bővebben: https://www.bartoserika.hu/aktualis/budapest-150-eves  

Mit néznél meg Budapesten, ha csak néhány napod volna a városjárásra? A történetben a hétéves Brúnó és szülei járják végig Budapestet a külföldről hazalátogató barátaikkal. Az építészmérnök végzettségű meseíró, akit legtöbben Bogyó és Babóca sorozatáról ismerhetnek, gyerekszemmel mutatja be a főváros legszebb részeit az olvasóknak. Ez a könyv Budapest egyesítésének 150-dik évfordulója alkalmából készül, tömör válogatást nyújtva a Brúnó Budapesten sorozat hat kötetének fejezeteiből. A megjelenés 2023 őszre várható, magyar, angol és német nyelven.

 Kapcsolat A weboldal tartalma engedély nélkül nem másolható, mind a képanyag, mind a szövegek átvételéhez a szerző írásos hozzájárulása szükséges.
Webszerkesztő: Webműhely Kft.