A sorozatról

A Brúnó Budapesten című sorozat a főváros szépségeit, érdekes részleteit, nevezetességeit mutatja be gyerekszemmel. Ez egyfajta visszatérés az eredeti építészmérnöki szakmámhoz. Korábban is volt már városjáró könyvem, a Hoppla meséi című kötetben Pécs városát rajzoltam végig, annak kapcsán, hogy 2010-ben Pécs lett Európa Kulturális Fővárosa. A könyv elnyerte a Magyar Turisztikai Hivatal elismerését, és Pécs város Pro Civitate díját. Később, 2016-ban megjelent a Budapest titkai című építészeti albumom, melyben a főváros századfordulós remekei közül mutattam be néhányat, saját tustoll-grafikáimmal. A kötet elnyerte a Szép Magyar Könyv Verseny főpolgármesteri különdíját.

A Brúnó-sorozat főszereplője egy óvodás kisfiú, Brúnó, aki szüleivel a Balaton partjáról Budapestre költözik. Rokonok és a társasházi szomszédok segítségével lépésről lépésre ismeri meg a kerületeket. De a könyv igazi főszereplője maga a főváros. A sorozatot hat kötetre tervezem: Buda, Pest és az agglomeráció bemutatása mellett külön kötetet szánok a Dunának, melyben a folyó, a szigetek és a hidak kapnak majd helyet. (Móra Kiadó)

Videók a Brúnó-sorozatról   

Cikkek a sorozatról:
Bartos Erika kettévágta a VárhegyetNekem az építész szakma csak jót adottBuda tornyaiJutalomjáték buborékfújóvalTuristamagazin

A Brúnó Budapesten sorozat mögött hosszú, alapos és elmélyült munkám húzódik. A legnagyobb kitartást a kutatómunka igényli. Az anyagok gyűjtésébe már sok évvel ezelőtt belevágtam Budapest titkai című építészeti könyvem kapcsán, melyhez számos levéltár, múzeum, fotótár, könyvtár anyagait átnéztem. A Brúnó Budapesten sorozat azonban igazi jutalomjáték nekem. Ebben nem csak az eredeti szakmámat: az építészetet, de a gyereklélek, a szülői érzelmek és a meseszövés minden örömét egyesíthetem. Ötvözhetem a építészet mérnöki precizitását, kötöttségét a meseírás szabadságával és a gyereklélek végtelen érzékenységével, empátiájával, kíváncsiságával.

Egy Brúnó-könyv elkészítésének folyamatát megtervezem, beosztom az időm, néhány lépésben így mutatnám be: https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=_sN6yDz8dQw

A kötetek elkészítése több munkarészből áll össze:

  1. A könyvben bemutatott helyszínek kiválasztása. Ez nem könnyű, mert tartanom kell magam egy behatárolt terjedelemhez. Első körben sok helyszínt választok, mindet végigjárom, aztán igyekszem a listát redukálni, csak azokat tartom meg, amik gyerekszemmel is érdekesek. Kifejezetten arra törekszem, hogy ne csak a köztudott látványosságok, hanem számos kevésbé ismert érdekesség is helyet kapjon.
  2. „Forgatókönyv”: ez tulajdonképpen maga a történet, amit hosszasan formálok. Apró képkockákon felvázolom a teljes könyvet, és addig csiszolom, míg gördülékeny mesefolyam áll össze. Olyan ez, mint egy többismeretlenes matematikai egyenletrendszer, minden darabnak a helyére kell kerülnie: fontos, hogy melyik helyszínt melyik felnőtt mutatja meg, milyen évszak van, milyen ünnep esedékes, illetve az egyes programok útvonalának is értelmesen kell követnie egymást.
  3. Rajzok elkészítése: szabadkézzel rajzolok és számítógéppel dolgozom fel a kézi rajzokat. Szinte minden rajzról hosszan tudnék mesélni, a képekhez külön történet kötődik. 
  4. Szövegek: a rajz és a szöveg számomra szerves egységet alkot, mindig egyben kezelem a kettőt. Ha elkészültek a rajzok, hozzászövöm a szöveget, majd hosszasan csiszolom, igazítom egymáshoz a kettőt.

A Brúnó sorozat készítésekor leginkább az a gondolat, cél vezérelt, hogy egy jól használható, örömteli könyvet adjak a családok kezébe. Egy olyan sorozatot, ami felkelti az érdeklődést egy-egy helyszín iránt, ami ötleteket, javaslatokat nyújt rövidebb és hosszabb programokhoz, kisgyerekes családoknak. Arra törekedtem, hogy a bemutatott lehetőségek sokszínűek legyenek: van köztük sok kirándulás, múzeum, történelmi nevezetesség, állatos program, építészeti látnivaló vegyesen. Igyekeztem a kisgyerek tűrőképességéhez mérten rövid, bejárható programokról írni, minden helyszínt végigjártaam saját magam, mielőtt beleszőttem a történetbe. Bízom benne, hogy  Brúnó-könyvek sok családnak hoznak majd örömöt!

 Kapcsolat A weboldal tartalma engedély nélkül nem másolható, mind a képanyag, mind a szövegek átvételéhez a szerző írásos hozzájárulása szükséges.
Webszerkesztő: Webműhely Kft.